Akreditif ve Stand By Akreditif BY L/C (SBLC) Finansman Teknikleri
RB Lecturer
Akreditifin teknik özellikleri ile uygulamadaki yeri, tarafları, İbraz ve inceleme, bankaların misyonları ele alınmakla birlikte akreditifin ters yönünde hareket eden Standby L/C (SBLC) özellikleri, işleyişi, hukuki dayanağı konuları ele alınmaktadır. Diğer taraftan dış ticarette bilhassa akreditifli ve poliçeli işlemlerdeki finansman olanakları da konularımız arasında yer almaktadır. Konuların yorumlanabilmesi açısından Abdurrahman Özalp ile Reşat Bağcıoğlu arasında geçen diyalog yer alacaktır.

Detaylar
Eğitim İçeriği
Akreditif
- Ticaret Ekosisteminde Ödeme Yöntemleri ve Akreditif
- Akreditifin Hukuki Yönü,
- Uluslararası Kuralları (UCP, ISBP Hakkında)
- Akreditifin Tanımı, Tarafları ve Rolleri
- Akreditifin Teknik İşleyişi, Riskleri ve Avantajları
- Akreditifin Belgeleri
- Akreditifin İbraz İnceleme Süreci
- Akreditifte Rezerv Konuları ve Ret Bildirisi
- Akreditife İlişkin Örnek ICC Görüşleri
- Akreditif İşlemlerinde Sahtecilik Örnekleri
Standby
- Ticaret Ekosisteminde Standby ve Garantiler
- Stanby’ın Akreditif Ve Garantilerden Farkı
- Standby’ların Uluslararası Kuralları (UCP, ISP Hakkında)
- Standby Tanımı, Tarafları ve Rolleri
- Standby Teknik İşleyişi, Riskleri ve Avantajları
- Standby’ın Belgeleri
- Standby’ın İbraz İnceleme Süreci
- Standby Rezerv Konuları ve Ret Bildirisi
- Standby İlişkin Örnek ICC Görüşleri
- Standby İşlemlerinde Sahtecilik Örnekleri
Finansman
- Türk Eximbank’ın Finansman Olanakları
- Akreditifin Finansmanı Ne Şekilde Olur
- Vadeli Akreditif ve Finansmanda Kullanılması
- Vadeli Akreditifin Finansmanı
- Down Payment Akreditif ve Finansman
- Akreditifin Postfinansman Uygulaması
- Poliçelerden Finansman Sağlanması
- Poliçelerin İskontosu
Akreditif, Standby ve Finansman Üzerine Abdurrahman Özalp ile Reşat Bağcıoğlu Arasında Yapılan Diyalog, Soru, Cevap
Eğitmen
Abdurrahman ÖZALP
ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanı, Dış Ticaret Danışmanı, KVKK ve DOCDEX Uzmanı
963 yılında doğan Abdurrahman Özalp, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden 1986 yılında mezun olmuştur. 1988 yılında bankacılığa başlayan Abdurrahman Özalp, bankaların kambiyo, dış ticaret ve mevzuat bölümlerinde yönetici olarak görev yapmış ve dış ticaret ile ilgili olarak banka içi ve dışında çok sayıda eğitim vermiştir. Akreditif, garantiler, stand-by ve dış ticaret konulu uluslararası seminerlere ICC Türkiye Temsilcisi olarak katılan Özalp'ın dış ticaret konusunda Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri , UCP 600'ın Kullanılması ve Akreditif, Akreditif, Riskler ve UCP 600 ve Akreditif ve Standby Rezerv Konuları isimli kitapları yayınlamıştır. NBA Turkey eğitim programları çerçevesinde başta Akreditif Uzmanlığı olmak üzere teslim ve ödeme şekilleri, garantiler ve bankacılık işlemleri konularında eğitimler vermektedir.
Reşat BAĞCIOĞLU
Dış Ticaret Uzmanı ve Danışmanı
Akademik Eğitim
Gazi Eğitim Fakültesi, Ankara İngilizce öğretmenliğinden mezun oldu.
Bankacılık Kariyeri
1982 Yılında Dışbank (daha sonra sırasıyla Fortis Bank ve TEB ile birleşti) Mersin’de kambiyo, dış işlemler ve krediler departmanında görev yaptıktan sonra aynı bankanın Mersin Serbest Bölgesi Şubesi’ne şube müdürü olarak atandı. 10 yıl şube müdürlüğü yapan Bağcıoğlu’nun 25 yıllık bankacılık misyonu süresinde kendi bankasında 12 yıl iç eğitmen olarak dış işlemler ve kambiyo eğitmenliği görevini de sürdürmüş ve 2007 Mayıs ayında emekli olmuştur.
Eğitimcilik
Emeklilik sonrası, TBB -Türkiye Bankalar Birliği – İstanbul, T.C. Merkez Bankası A.Ş. Ankara İdare Merkezi, Türk Eximbank – Türkiye İhracat ve Kredi Bankası A.Ş. , TMSF – Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu İstanbul olmak üzere çeşitli kamu ve özel bankaların eğitim ve gelişim müdürlüklerindeki eğitimler, yüksek okullar, üniversiteler, dış ticaret şirketleri, çeşitli illerdeki farklı ihracatçı birliklerinde, İzmir Ticaret Sanayii Odası, KOBİMEN Akademi İzmir Denizli Ticaret Odası’nda İSO Akademi İstanbul Sanayii Odası’nda, TOR AKADEMİ ( www.torakademi.com ) Gebze, Dış Ticaret Okulu’nda ve KPMG Akademi İstanbul’da (https://kpmgakademi.com/egitmenlerimiz/resat-bagcioglu-119 ) çözüm ortağı olarak dış ticaret, finansman ve bankacılık, Türk Eximbank faaliyetleri ve garanti programları konularında eğitimler vermeye devam etmektedir.
Akademisyenlik
Diğer taraftan 2015 yılında İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Plato Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Bölümü son sınıf öğrencilerine Dış Ticaret (II) dersinde akademisyen olarak, kendi hazırladığı Dış Ticaret kitabını ders kitabı olarak okutmuştur. Uludağ Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi gibi çeşitli üniversiteler, MYO’da eğitimler ve konferanslar vermektedir. Bağcıoğlu’nun kendine ait www.rblecturer.com adlı web sitesi ve aynı sitede yayımlanan çeşitli dış ticaret ve kredi kitapları mevcut olup Finans Kulüp – Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı İstanbul (www.finanskulup.org.tr ) üyesidir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi üyeliği (https://icc.tobb.org.tr ) Reşat Bağcıoğlu; Uluslararası ticaretin kurallarını belirleyen ve ülkemizde seçkin üyeleri bulunan ICC – International Chamber Of Commerce Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı’nın (https://icc.tobb.org.tr/icct-uyeler.php ) üyesidir.
Köşe Yazarlığı
10.000’den fazla üyesi bulunan Satınalma Dergisi’nde (www.satinalmadergisi.com ) her ay Dış Ticaretteki Riskler, her 7 günde bir dış ticaret konulu “7 GÜN 7 GÜNDEM” isimli yazıları yayımlanmaktadır.
Dernek ve Danışma Kurulu Üyeliği
Satınalma Dergisi’nin sektörel dış ticaret danışma kurulu üyeliği, Haliç Üniversitesi MYO Lojistik Bölüm Danışma Kurulu Üyeliği, Uludağ Üniversitesi Yenişehir MYO, Dış Ticaret Bölümü Danışma Kurulu Üyeliği, Tor Akademi Gebze (www.torakademi.com ) Danışma Kurulu Üyeliği, DışYönder – Dış Ticarete Yön Verenler Derneği üyeliği ve köşe yazarlığı Finans Kulüp – Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı üyeliği bulunmaktadır.
Eğitim Yeri
Zoom